Sandalyedeki Bilim İnsanı: Stephen Hawking


Hastalığına rağmen kariyerinden vazgeçmeyen Hawking, sunumlar yaptı; özel hayatında normal yaşama devam etti. Evlenip çocuk sahibi oldu; torunları da bulunuyor. 1985 yılında yakalandığı akciğer iltihabından sonra bir daha konuşamadı fakat konuşan bilgisayarı sayesinde iletişim kurmaya devam etti hatta kitaplar yazdı.

Reşat Okur

Bilim dünyası yıldızına ağlıyor. İngiliz astrofizikçi Stephen Hawking geçtiğimiz günlerde 76 yaşında hayata gözlerini yumdu. Ünlü bilim adamı kara delikler yanı sıra kozmolojik olayların altında yatan kuantum fiziği ve yıldızlararası yolculuk gibi birçok alanda çalışmalarını sürdürüyordu.

Dünyanın gelmiş geçmiş en tanınmış evren bilimci, fizikçi ve bilim adamlarından olan Stephen Hawking, üstün bilimsel başarılarının yanı sıra, evren bilimini ve astronomiyi geniş kitlelere sevdirebilme başarısıyla ünlenmiş ve kitapları en çok satanlar listesine girmeyi başarmıştır.

Kozmolojiye Giden Yol

Kariyerine 1959 yılında Oxford Üniversitesi’nde öğrenci olarak başlayan Hawking, eğitimi sıkıcı bulup derslere çalışmayınca mezun olmak için gereken notu sözlü bir sınav sayesinde son anda almayı başarmıştır. Bu konuyla ilgili bir yazar şunu yazmıştır:

“Sınavı yapanlar, karşılarında kendilerinden kat be kat zeki olan birinin olduğunu anlayacak kadar zekilerdi”.

Lisans eğitimini tamamladıktan sonra kozmoloji dalında uzmanlaşmak isteyen Hawking, Cambridge Üniversitesi’ne geçiş yapmıştır. Einstein’ın izafiyet teorisinin özellikle Büyük Patlama, kozmik enflasyon ve kara delikler gibi kozmolojik olaylar üzerinde uygulanması üzerine yapmış olduğu çalışmalar sayesinde henüz ilk yıllarda alanında hızlıca tanınmış ve ödüllere layık görülmüştür.

Hastalığı

Hawking henüz üniversite öğrencisiyken tedavisi mümkün olmayan bir kas hastalığı olan ALS’ye yakalanmıştır. Hızla ilerleyen kas felçlerine yol açan bu hastalık, çoğu zaman hastalığın daha ilk senelerinde ölümle sonuçlanmaktadır. Doktora tezini ancak destek alarak yazabilen Hawking o yıllarda yürümekte zorluk çekmeye başlamıştır. 1968 yılından itibaren ise bilim adamı hayatını tekerlekli sandalyeye bağımlı olarak sürdürmek zorunda kalmıştır.

Hastalığı ve fiziksel engeline rağmen kariyerinden vazgeçmeyen Hawking sunumlar yapmış ve özel hayatında da neredeyse normal yaşama devam etmiştir. Evlenip çocuk sahibi olan Hawking’in torunları da bulunuyor. 1985 yılında geçirmiş olduğu bir akciğer iltihabından sonra bir daha konuşamayan bilim adamı bir konuşma bilgisayarı sayesinde iletişim kurmaya devam etmiş hatta kitap bile yazmıştır.

Kara Delikler, Kuantum Fiziği ve Yıldızlar Arası Yolculuklar

Hawking, bilim dünyasında en geç 1970’li yılların başında kara delikler hakkında yapmış olduğu yayınlarla ünlenmiştir. O ana kadar karadeliklerin gerçekten var olup olmadıkları tartışılmakla beraber bu tür tekillikler teorik matematik tezi olarak kabul edilmekteydi. Hawking karadeliklerin varlıklarını kanıtlamakla kalmayıp bugün adını taşıyan Hawking Radyasyonu gibi fenomenlerin kuantum fiziksel temellerini atmıştır. Ayrıca Stephen Hawking yıldızlararası yolculuğun en büyük destekçilerinden olmuş ve astrofiziği kitlelere anlaşılır ve ilgi çekici hale getirmiştir.

Genişleyen Evreni Herkese Açtı

Bilim dalının zorluğuna rağmen Hawking hiçbir zaman kendini kamudan soyutlamadı. Kozmoloji ve kozmik olayları geniş kitlelere aktarmayı her zaman kendine görev bildi. Sunumları, “Zamanın Kısa Tarihi” gibi popüler bilimsel kitapları ve televizyon programları sayesinde dünya çapında ciddi bir üne sahip oldu.

2017 yılında Genişleyen Evrenlerin Özellikleri isimli doktora tezini kamuya açan Hawking: “Doktora tezimi herkese açık hale getirerek tüm dünya insanlarının kendi ayaklarına değil gökteki yıldızlara bakmaya davet ediyorum” dedi.

Hawking aynı zamanda The Big Bang Theory, Yıldızlar Savaşı ve Simpsons gibi dizilerde boy gösterdi. Yapay zekâ, iklim değişikliği ve uzaylılar gibi konularda fikrini söylemekten çekinmeyen Stephen Hawking özellikle son yıllarda global bir felaket durumunda insanların diğer gezegen ve komşu yıldızlara gitmenin yolunu bulmaları gerektiği konusunda da uyarılarda bulundu.

Stephen Hawking 14 Mart 2018 sabahı Cambridge’deki evinde hayatını kaybetti. 76 yaşında vefat eden bilim adamı, doktorların hastalığının başında kendisine biçtikleri ömürden çok daha uzun yaşadı.

Kaynak: http://www.scinexx.de ve diğerleri.

Related Posts

Müzisyen Niko Necdet’e komşu dehşeti! Önce pompalı tüfekle ateş açtı sonra baltayla evine saldırdı

İzmir’in Foça ilçesinde yaşanan komşu kavgasında Arif Serdar K., müzisyen Niko Necdet Keresteci’ye pompalı tüfekle ateş açtıktan sonra balta ile evine saldırdı. Olaylar güvenlik kamerasına da yansıdı….

Sen Türkülerini Söyle kazanan isim belli oldu!

Sen Türkülerini Söyle yarışması 10. bölümüyle süper final yaptı. TRT 1 ekranlarında izleyici ile buluşan şarkı yarışmasında büyük finalin ardından kazanan isim netleşti. Peki, Sen Türkülerini Söyle…

Amerika Açık tek kadınlarda şampiyon Coco Gauff

Tenis sezonunun son Grand Slam turnuvası olan Amerika Açık tek kadınlar finalinde ABD’li Coco Gauff, Belaruslu Aryna Sabalenka’yı 2-1 yenerek şampiyon oldu. 2023 Amerika Açık tek kadınlar…

Kardeşlerim Doruk öldü mü? Kardeşlerim dizisinden Onur Seyit Yaran ayrıldı mı?

Kardeşlerim Dizisi 4. Sezonunda Doruk’un Sonu ve Onur Seyit Yaran’ın Ayrılışı Kardeşlerim dizisi, 9 Eylül tarihinde 4. sezonuyla ekranlara geri döndü. Yeni sezonun başlamasıyla birlikte, Doruk karakterinin…

Sevilla, Fenerbahçe maçına hazır

UEFA Avrupa Ligi Son 16 Turu ilk maçında Fenerbahçe’yi konuk edecek Sevilla, hazırlıklarını tamamladı. Teknik direktör Jorge Sampaoli yönetiminde tesislerdeki idmanın ilk 15 dakikası basın mensuplarına açık…

Akşener’in masayı dağıtmasının ardından Kaftancıoğlu’ndan, “Umutsuz olmayın” paylaşımı: Gidecekler

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, 6’lı Masa’da 5 liderin Kılıçdaroğlu’nun adaylığını desteklediğini, buna karşı çıktıklarını söylemesinin ardından CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’ndan dikkat çeken bir…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir