İnternet sansürü, zannedilenden daha yoğun. 179 ülkenin 10 tanesinde İnternet sansürü çok az ya da hiç yok, 10 tanesinde ise neredeyse her şey yasak.
Hükumetler, çeşitli nedenlerin arkasına sığınarak İnterneti yasaklayabiliyorlar. İnternet Sansürü Haritasında, dünyada İnternet sansür konusunda lider ülkeler sıralaması yer alıyor. Hangi ülkede hangi İnternet uygulaması yasak, bunu görmek mümkün.
Kendi ülkende neler yasak biliyor musun?
İnternet erişimine uygulanan sansür, bilgi özgürlüğü mücadelesinin en son savaş alanıdır. Ve her bir ülke bu durumla farklı bir mücadele içerisindedir. Rusya, sadece politik medyaya erişime kısıtlama getirirken komşusu Finlandiya sadece torrent’e erişime izin vermiyor.
İnternet sansürü konusunda ülkeleri sıraladığımız zaman Birleşik Krallık (İngiltere) ve Amerika Birleşik Devletlerinin internete bazı kısıtlamalar getirdiğini biliyoruz. Onları bazı diğer ülkeler takip ediyor.
Hükümetler internet sansürüne hevesli
Hükümetlerin internet sansürü konusunda arzulu davranması ve sansür kararı alabilmesinde birçok faktör rol oynamaktadır. Örneğin Kuzey Kore ’nin internet erişimini tamamen yasaklamasının en önemli sebebi, kapalı bir toplum oluşu ve kendi rejimine karşı oluşabilecek tüm popüler fikirlere karşı önlem alma korkusudur.
Suriye, Suudi Arabistan ve Yemen ise dini nedenlerden dolayı internet sansürü getirirken Çin, Tayvan ve Vietnam ise internet erişimini politik nedenlerden dolayı kısıtlamaktadır. Fakat sebebi ne olursa olsun insanın kendi ülkesinin internete hangi alanlarda kısıtlamalar getirdiğ ini bilmesi gerçekten de faydalı bir bilgidir.
Çevrimiçi sansüre küresel bir bakış!
Ülkelerin internet sansürü konusunda sıralanışı şöyle:
İnternet, size nerede yaşadığınıza bağlı olarak sınırsız veriye ulaşmanıza imkân tanır. Bu durumun nedeni ise çevrim içi özgürlüğümüz değildir. Aslında internet özgürlüğü denilen şey, çok da özgür olduğumuz anlamına gelmez. Bilakis çerçevesi ve sınırları belirlenmiştir. Bazı hükümetler internet kullanıcılarını ulaşmak istediği temalar konusunda sınırlandırırken bazıları da kısıtlamalar ve yasaklamalar getirir. Çevrim içi sansürleri hükümetler tarafından belirlenir ve amacı sizin internette ulaşmak istediğiniz bilgilere erişiminizi kısıtlamak veya engellemektir. Fakat bazı şirketler hükümetlerin bu keyfi uygulamalarına karşı çözüm yolunu bulmuşlardır.
Bu çözüm, VPN servis sağlayıcılardır.
Şimdi dünyada hali hazırda online sansür uygulayan devletlerin hangileri olduğuna bir göz atalım:
Editörün notu: Bu araştırma, 2017 Mayıs ayında yapıldığı için bazı değişiklikler olmuş olabilir. Dolayısıyla bazı ülkelerin verilerinde küçük değişikliklere rastlanabilir. Web sitemizi ziyaret ediniz.
Çeviri
Halil İbrahim İşbilici
Kaynak ve izin: VPN Mentor Sitesi.