45. Uluslararası Bursa Festivali, caz resitaline sahne oldu. Telvin Grubu’nun Bursa’da verdiği konser, Erkan Oğur’un grupla uyumlu perdesiz gitar şölenine dönüştü.
45. Uluslararası Bursa Festivali, caz resitaline sahne oldu. Telvin Grubu’nun Bursa’da verdiği konser, Erkan Oğur’un grupla uyumlu perdesiz gitar şölenine dönüştü.
45. Uluslararası Bursa Festivali kapsamında gerçekleştirilen konserde, birbirinden değerli 6 müzisyen sahne alırken, yerelden evrensele caz melodileri Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu’nda yankılandı. Anadolu’nun müzik mirasını caza yaklaştıran ve özgün bir tınıya dönüştüren Telvin Grubu, 1995 yılında Erkan Oğur’un önderliğinde İstanbul’da kuruldu. Türkülerden yola çıkarak, doğaçlamalara dayanan ve yerli bir duruş sergileyen grupta her biri kendi alanında virtüöz olan sanatçılar yer alıyor. Telvin Grubu’nda; Erkan Oğur gitar ve perdesiz gitar, Turgut Alp Bekoğlu davul, İlkin Deniz bas gitar, Baki Duyarlar klavye, Erik Violamans trompet ve Dick Degraaf saksofon çalıyor. İlk çıkışını yurtdışında yapan Telvin Grubu, Houston, New Orleans ve Hollanda North Sea Jazz Festivali’nde verdiği konserlerle büyük beğeni kazandı. Telvin bugüne kadar, başta Türkiye, Almanya, Bahreyn, Belçika, Danimarka, Hollanda, İngiltere, İsviçre, Yunanistan, Fransa ve ABD olmak üzere çok sayıda ülkede konser verdi. Grupta yer alan Hollandalı müzisyenler Erik Violamans ve Dick Degraaf, Avrupa’da caz alanında ilk akla gelen isimlerden. İkili, uluslararası alanda da birçok ünlü isimle birlikte konserler veriyor. Etnik müzik, halk müziği, Türk Müziği ve Rock’tan çağdaş caza uzanan geniş müzik vizyonu içinde birçok geleneksel sazı ve gitar çeşitlerini çalabilen Oğur, yaklaşık 30 yıl önce icat ettiği perdesiz gitarıyla çıktığı gecede Bursalı müzikseverleri büyüledi.
İlk kez geldiği Bursa’da, Türkiye’deki 4. konserine çıkan Telvin, toplam 10 eseri caz versiyonuyla yorumladı. Apayrı renkleri, tonları ve dünyanın kargaşasını kendi bireyselliklerine yedirme çabasındaki grup üyeleri, Pir Sultan Abdal’ın “Hüzün Gözlüm”ü ile başladıkları konseri, “Hicazi Uşşak Nefes” ile tamamladı. Birlikte doğaçlamayı ve paylaşımı hedefleyerek yola çıkan Telvin, bu özelliğini canlı performanslarıyla Bursalılar’a yansıttı. Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu’nu dolduran binlerce sanatseverin hayranlıkla izlediği konserin 3. parçası doğaçlama olarak Bursa’ya özel çalındı. Grubunun yanı sıra kendisi de Bursa Festivali’nde ilk kez sahne alan Erkan Oğur, gecenin sonunda, kendisine ve Telvin’e gösterilen ilgiden bir hayli hoşnuttu. Oğur, duygularını, “Beklediğimden çok daha kalabalık, ilgili, bilinçli ve kaliteli bir dinleyici kitlesiyle karşılaştım. Bu kadarını beklemiyordum” sözleriyle ifade etti.
Grubun ismi olan Telvin’in ne anlama geldiğini de açıklayan Erkan Oğur, “Telvin, tasavvufi manada halden hale geçmek ve renk değiştirmek anlamına geliyor. Grubun müzik felsefesini de en güzel şekilde, Mevlana’nın ‘Öyle bir haldeyiz ki, başka bir hale kapıdır’ sözü anlatıyor” dedi.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Magazin