Robot Bilimci Yılda 100.000 Deney Gerçekleştirdi


Bilim, teoride heyecan vericidir ancak korkunç derecede sıkıcı da olabilir. Bazı deneyler yüzlerce veya binlerce tekrar veya deneme gerektirir. Bu yüzden de MIT’den bilim insanları, tekrarlanan deney süreçlerini otomatikleştirmek için bir robot tasarladı.

Bilim insanları, bir deneyi binlerce defa tekrarlayan, faktörleri değiştirebilen ve sonuçları takip eden bir robot geliştirdi. Akışkanlar mekaniği ile ilgili bir deneyde görev alan robot, geçtiğimiz yıl aynı deneyi 100.000 defa tekrarladı.

Akışkanlar mekaniği, genel olarak karmaşık ve öngörülemeyen güçler içeren bir alan olduğu için, bu alanın kalıplarını anlamak ve ortaya çıkarmak için deneyler tekrar tekrar yapılır. (Eh, bundan biraz daha karmaşık, ama şimdi akışkanlar dinamiğinin genel gizemlerine girmenin zamanı değil.)

Bu alanda gözlenmesi gereken şeylerden biri de “girdap kaynaklı titreşim”dir. Girdap kaynaklı titreşim, gemilerin suda verimli bir şekilde hareket etmesini bozan bir şeydir. Bu nedenle su içinde hareket eden bir nesnenin tekrar tekrar yakından izlenmesi gerekiyor. Bilim insanları bunun, bir robotun devralması için mükemmel bir deney olduğunu düşündüler. Akıllı Çekme Tankı (ITT) isimli bir robotik deney platformu geliştirdiler. Bu platform, yalnızca mekanik işleri yapmıyor. Akıllı Çekme Tankı aynı zamanda deneyin sonuçlarını gözlüyor ve daha fazla bilgi almak için deneyin ayarlarını değiştiriyor. Deney robotu, ayarları rapor etmeye değecek bir şey tespit edene kadar değiştirmeye devam ediyor.

Normalde, bir insanın her denemeyi gözlemlemesi gerekir- parametreleri esasen rasgele olabilir- ve nasıl ilerleyeceğine karar verir. Ancak bu ezberci iş- hırslı bir araştırmacının zamanlarını harcayarak geçirmek isteyeceği bir şey değil. Bu yüzden, bu robot ve onun gibi başkaları, insanlar yüksek seviyeli kavramlara ve fikirlere odaklanırken, kısa sürede büyük işlerin üstesinden gelebilecek bir nimettir.

Araştırmacılar, “Bu robotların, bilgisayarların ve insanların, keşfi hızlandırmak ve geleneksel yaklaşımla pratik olmayan ve hızlı bir şekilde büyük parametrik alanları aramak için iş birliği yaptıkları deneysel araştırmaların yapılmasında potansiyel bir paradigma kayması yaratıyor” diyor.

Akıllı Çekme Tankı isimli deney robotunun bu zamana kadar 100.000 deney yaptığını belirtilen makale, Science Robotics’te yayınlandı.

 

Çeviren: Elif Akçay

Kaynak: techcrunch.com

Related Posts

Müzisyen Niko Necdet’e komşu dehşeti! Önce pompalı tüfekle ateş açtı sonra baltayla evine saldırdı

İzmir’in Foça ilçesinde yaşanan komşu kavgasında Arif Serdar K., müzisyen Niko Necdet Keresteci’ye pompalı tüfekle ateş açtıktan sonra balta ile evine saldırdı. Olaylar güvenlik kamerasına da yansıdı….

Sen Türkülerini Söyle kazanan isim belli oldu!

Sen Türkülerini Söyle yarışması 10. bölümüyle süper final yaptı. TRT 1 ekranlarında izleyici ile buluşan şarkı yarışmasında büyük finalin ardından kazanan isim netleşti. Peki, Sen Türkülerini Söyle…

Amerika Açık tek kadınlarda şampiyon Coco Gauff

Tenis sezonunun son Grand Slam turnuvası olan Amerika Açık tek kadınlar finalinde ABD’li Coco Gauff, Belaruslu Aryna Sabalenka’yı 2-1 yenerek şampiyon oldu. 2023 Amerika Açık tek kadınlar…

Kardeşlerim Doruk öldü mü? Kardeşlerim dizisinden Onur Seyit Yaran ayrıldı mı?

Kardeşlerim Dizisi 4. Sezonunda Doruk’un Sonu ve Onur Seyit Yaran’ın Ayrılışı Kardeşlerim dizisi, 9 Eylül tarihinde 4. sezonuyla ekranlara geri döndü. Yeni sezonun başlamasıyla birlikte, Doruk karakterinin…

Sevilla, Fenerbahçe maçına hazır

UEFA Avrupa Ligi Son 16 Turu ilk maçında Fenerbahçe’yi konuk edecek Sevilla, hazırlıklarını tamamladı. Teknik direktör Jorge Sampaoli yönetiminde tesislerdeki idmanın ilk 15 dakikası basın mensuplarına açık…

Akşener’in masayı dağıtmasının ardından Kaftancıoğlu’ndan, “Umutsuz olmayın” paylaşımı: Gidecekler

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, 6’lı Masa’da 5 liderin Kılıçdaroğlu’nun adaylığını desteklediğini, buna karşı çıktıklarını söylemesinin ardından CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’ndan dikkat çeken bir…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir