Disney’in Sebastian ve Tamatoa’sının yanı sıra, yengeçler de akustik yetenekleriyle bilinmektedir. Fakat hayalet yengeçlerin yetenekleri biraz daha farklıdır. Son zamanlarda yapılan yeni araştırmalar ispatlamaktadır ki plajlarda yaşayan bu yengeç türü sadece pençeleriyle değil aynı zamanda bağırsaklarıyla da yüksek ses yaratarak düşmanlarına korku salar; onları kendi bölgelerinden uzak tutar.
Bilim insanları uzun zamandır, Amerika Birleşik Devletleri’nin Atlantik sahil plajlarına özgü olan bu hayalet yengeçlerin ( Ocypode quadrata ) pençeleri üzerinde bir dizi araştırmalar gerçekleştirerek bu yengeçlerin cırcır böceği gibi sesler de çıkartabileceklerini keşfettiler. Bu “sesler” genellikle bir avcı ya da başka bir hayalet yengeçten gelen tehditlere bir cevap. Seslerin hem bir uyarı (bir çıngıraklı yılanın çıngırağı gibi) hem de bir yengecin büyüklüğünün ve gücünün göstergesi olduğu anlaşıldı.
Disney’in Sebastian ve Tamatoa’sı.
Şimdi de araştırmacılar, hayalet yengeçlerin vücutlarındaki herhangi bir yerden bile benzer bir ses çıkarabileceğini keşfettiler. Bilim insanları, hayalet yengeçlerin çevresine bir dizi mikrofon kurdular ve hayvanları çubuklarla diğer yengeçlerle ya da örümcek benzeri uzaktan kumandalı oyuncaklarla tahrik ettiler. X ışını görüntülemesiyle eşleştirilen titreşim algılayıcı bir lazer, ekibin küçük tarak benzeri bir yapıdan gelen huysuz bir gürültüyü tespit etmelerine izin verdi. Tarak dişlerini, medial diş adı verilen başka bir yapıya sürterek, pençelerin soyulmasına benzer bir ses yarattılar ve kendilerini korumaya çalıştılar. Frekans sayesinde (yaklaşık 2 kilohertz gücünde idi) yengeçlerin, kuşlar ve rakunlar gibi ortak düşmanlarına ve diğer rakip hayalet yengeçlere (ve insanlara) karşı duyarlı ve savunma moduna geçtiği gözlemlendi.
Hayalet yengeçler midelerini iletişim için kullanabilirlerken kendilerini savunmak ve düşmanlarını korkutmak için de pençelerini kullanırlar. Hatta yaptıkları savaş sırasında düşmanıyla iletişim kurarak onları korkutmak için farklı boyutlarda ve frekanslarda sinyaller yayınlarlar. Araştırmacılar, yengeçlerin tehditler uzaktayken gürültü yapmak için pençelerine güvendiklerini ancak tehlike yaklaştığında mide sistemini aktif hale getirdiklerini açıklamışlardır.
Çeviren: H. İbrahim İşbilici
Kaynak: sciencemag.org