Akademik Makale Yazmak İçin Etkili 10 Taktik


Rowena Murray, akademik dergilere makale yazmanın ve yazdığınız bir makalenin yayınlanması için en önemli ipuçlarını paylaşıyor. Sağduyunun bu süreçte pek de bir işe yaramadığını söylüyor.

2. Stratejiniz olsun, plan yapın

Neden dergilerde yazmak istiyorsunuz? Amacınız ne? Araştırma değerlendirmesi için mi yazıyorsunuz ya da bir farklılık yaratmak için mi?  Bir etki faktörüne sahip olmak için mi yoksa etki yaratmak için mi yazıyorsunuz? Yoksa belirli bir alanda bir profil geliştirmek mi istiyorsunuz? Tüm bunlar hangi dergilere yazacağınızın belirleyicisi mi? Bunların hepsinin etki faktörlerini hesaba kattınız mı?

Alanınızda son zamanlarda yayın yapan diğer araştırmacıları araştırdınız mı? Kendinizi hangi gruba ya da harekete dahil görüyorsunuz? Hedefinizdeki dergiye karar verin ve bu dergiye uygun bir şekilde nasıl yazılacağını öğrenmek için çaba gösterin. Bazı insanlar önce yazıyı yazarlar sonra bu yazı için bir “ev” ararlar ancak makalenizdeki her şey – içerik, odak, yapı, stil- belirli bir dergi için şekillendirirseniz zamandan çok daha fazla tasarruf edebilirsiniz.

Bir yazma stratejisine sahip olmak, hem mevki merdivenini tırmanmak gibi dış faktörlere hem de akademik dergilere yazmanın neden sizin için önemli olduğunu anlamaya çalışmak manasına gelen iç faktörlere sahip olduğunuzdan emin olmak demektir. Bu uzun vadede, yazmanız ve yayın yapmanız için gereken motivasyonu korumanıza yardımcı olacaktır. Gönderme ve yayınlama arasındaki süre iki yıla kadar çıkabileceğinden (bazı alanlarda daha az olsa da) motivasyonunuz hakkında net olmanız gerekir.

2. Alanınızla ilgili dergilerdeki yazıları analiz edin

Alanınızla ilgili hedefinizde olan birkaç dergiyi şimdi ya da kısa süre içerisinde edinin. Son birkaç sayıdaki tüm özetleri baştan sona tarayın ve analiz edin. İlk ve son cümlelere dikkatle bakın. İlk cümle genellikle araştırmanın mantığını verir ve sonuncusu bilgiye yapılan katkıları gösterir. Fakat katkı kelimesi orada olmayabilir, bu durum doktora eğitimiyle ilişkilidir. Öyleyse hangi kelimeler kullanılır? Şu anda bu dergideki bilgiyi yeni bilgi olarak tayin eden nedir? Yaptığınız işten nasıl benzer bir katkı biçimi oluşturabilirsiniz? O dergide çıkaracağınız yazının özetini hangi cümleyle başlatacak ve hangi cümleyle bitireceksiniz?

Makalenin diğer bölümlerini tarayın. Nasıl yapılandırılmışlar? Argümanın bileşenleri neler? Her paragrafın ilk cümlesi olan konu cümlelerini tartışmada ki aşamaları göstermek için vurgulayın, renklendirin. Bu dergide yazı türlerinin yeni geliştirilen taksonomisini( türüne göre sınıflandırma) görebiliyor musunuz? Farklı yazı türlerini, farklı yapıları tanımlayabilir ve yazınızda hangisinin en iyi işe yarayacağına karar verebilir misiniz? İki yazı türü seçin: biri kendinizinki için model olarak kullanabileceğiniz bir yazı türü ve diğeri kendinizinkine alıntı yapabileceğiniz türden olsun, böylece o dergide devam eden araştırma görüşmesine eklenebilecek bir yazı yazmanız daha kolay olacaktır.

3. Taslak yapın ve sadece yazın

Nasıl bir yazarsınız? Yazmadan önce daima bir taslak yapar mısınız yoksa direk yazmaya mı başlarsınız ya da ikisinden de biraz yapar mısınız? Hem taslak çıkarma hem de doğrudan yazma faydalıdır ve bu yüzden her ikisini de kullanmak iyi fikirdir. Fakat taslağınızı oldukça detaylı oluşturun. Temel bölümlerin taslağını çıkarın ve bunları hedefinizdeki dergiye göre düzenleyin.

Hedef olarak belirlediğiniz dergi için normalde hangi başlık türleri kullanılır? Bölümlerin uzunlukları genelde ne kadardır? Bölümler, alt bölümler ve gerekirse daha alt bölümler için kelime limitleri koyun. Yapacağınız bu tür bir çalışma, yer vermek istediğiniz içeriğe karar vermeyi de kapsar. Bu nedenle zaman alabilir ve bu aşamada geri bildirim (feedback) alarak kapsamlı bir çalışma yapmanıza yardımcı olabilir.

Yazmak için oturduğunuzda tam olarak ne yapıyorsunuz? Fikirlerinizi geliştirmek için yazmayı mı kullanıyorsunuz yoksa işinizi belgelemek için mi yazıyorsunuz? Taslağınızı makalenizin bölümlerini yazmak için bir araç olarak mı kullanıyorsunuz? Yazma işinizi fiilleri düşünerek tanımlayın. Fiiller; özetlemek, değerlendirmek, eleştirmek, tanımlamak, tanıtmak ve sonuçlandırmak gibi sebeplerden dolayı amacı tanımlarlar.

4.Başlangıçtan bitişe kadar geri bildirim alın

Daha başlangıç aşamasındayken bile bir yazı hakkında dört beş kişiyle fikir alışverişi yapın, taslak özetiniz hakkında geri bildirim alın. Okumak ve dönüt vermek onların yalnızca birkaç dakikalarını alacaktır. Makalenizi dergiye göndermeden önce çok kez düzeltme yapın.

5.Belli başlı yazma hedefleri ve alt hedefler belirleyin

Yazma hedeflerinizi belirli hale getirmek, bölüm için içerik, fiil ve kelime uzunluğunun tanımlanması anlamına gelir. Örnek olarak ‘bu makaleyi yıl sonuna kadar yazmış olmayı planlıyorum ama bir sonraki yazma hedefim literatür taraması bölümü için on iki makaleyi salı günü saat 9.00 ve 10.30 arasında özetlemek ve kritiğini yapmaktır’ gibi bir yazma amacı anlamına gelmiyor. Bazıları bunu akademik yazı için çok mekanik görüyor fakat böyle bir çalışma hedefi oluşturmak, makaleniz için içerik, sıra ve orantı konularında karar vermeniz için kendinizi zorlamanızın bir yoludur.

6.Başkalarıyla birlikte yazın

Çoğu insan yazmayı tek başına yapılan bir etkinlik olarak görse de diğer yazanlarla birlikte yazma size güven, akıcılık ve odaklanma konularında yardımcı olabilir. Birlikte yazma ayrıca düzenli yazma disiplini geliştirmenize de katkıda bulunur. Akademik yazılarınızı gruplar halinde yazmak ya da inzivaya çekilip yazmak, kendi yazdığınız yazı üzerinde çalışmanın yollarıdır, ancak eğer e-posta, internet ve diğer tüm cihazlardan uzak durursanız düzenli ve yüksek düzeyli akademik yazma için gereken konsantrasyona ulaşırsınız.

İdeal olarak düzenli aralıklarla sadece yazma üzerine odaklanırsanız çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Bu durum herkes tarafında kabul edilmiş bir ortak akıl gibi görünse de yaygın bir uygulama değildir. Çoğu insan aynı anda birkaç şey yapar ancak, dergiye düzenli olarak makale yazımı konusunda her zaman işe yaramaz. Bu tam anlamıyla makalenizle ilgili bir şeyler yapabilmeniz adına yeterince uzun olan 90 dakika gibi bir süre zarfında, yazmayı diğer tüm görevlerin üzerinde tutmak demektir.

7.Yazmadan önce ısının

Ne hakkında yazmak istediğinize karar verirken işe yarayan ilk ısınma, beş dakikalığına ‘yayın için ne yazdınız ve uzun, orta ve kısa vadede ne yapmak istiyorsunuz?” gibi buna benzer soruları cümleler halinde cevaplamaktır.

Makalenizi yazmaya başladığınızda bu ısınma sorularını çeşitlendirin. ‘ Bu proje için ne yazdınız ve uzun,  orta ve kısa vadede ne yapmak istiyorsunuz?’ gibi farklı sorular ekleyin.  Her oturumu bir sonraki sefere kullanmak için bir yazma talimatı ile sonlandırmak en iyi yöntemdir. Mesela, ‘ pazartesi günü 9.00 ile 10.00 arası sonuç bölümü için 500 kelimelik bir taslak hazırlayacağım’ gibi.

Tartışıldığı üzere, sayı yoksa hedef de yoktur. İyi sonuç veren hedefler açık olmalıdır ve onlara ne derecede ulaştığınızı gözlemlemelisiniz. Gerçekçi hedefler belirlemeyi bu şekilde öğrenebilirsiniz.

8.Eleştirmenlerin geri bildirimlerini analiz edin

Sizden tam olarak ne yapmanızı istiyorlar? Sizden bir şeyleri eklemenizi mi yoksa çıkarmanızı mı istediklerini öğrenmeye çalışın. Ne kadar? Nereden? Düzeltme eylemlerine ilişkin bir liste çıkartın. Makalenizi yeniden gönderdiğinizde, eleştirmenlerin geri bildirimlerine nasıl yanıt verdiğinizi belirtin ve bunu raporunuza ekleyin. Makaleniz reddedilse bile geri bildirimleri analiz etmek, nedenlerini anlamak ve başka bir yer için gözden geçirmek de yine işinize yarayacaktır.

Geri bildirimlerin çoğu makalenizi ve belki de dergiye makale yazma biçiminizi geliştirmenize yardımcı olacaktır, fakat bazen aşırı, kişisel ve kin dolu görünebilirler. Hatta bazıları hiç de profesyonelce görünmeyebilir. Eleştirmenlerin geri bildirimleri üzerine tartışmalar yapın ve başkalarının da ne düşündüğünü görün. Diğerlerinin ve hatta seçkin araştırmacıların da hala ret ve olumsuz yorumlar aldığını görebilirsiniz. Ret almama, bir kutlama nedenidir. Düzeltin ve mümkün olduğunca çabuk geri gönderin.

9.Israrcı, vurdumduymaz ve dirençli olun

Bunlar, zamanla edinebileceğiniz özelliklerdir ya da zaten sizde mevcut olabilirler. Bu özellikleri dergilere yazan diğer kişilerle görüşerek geliştirmek daha kolay olabilir.

10. Kendinize göz kulak olun

Akademik dergilere yazmak oldukça rekabet içeren bir eylemdir. Ziyadesiyle stres verici olabilir. Yazmak için zaman yaratmak bile strese sebep olabilir. Ve uzun süre oturmak sağlık problemlerine yol açabilir. Bu yüzden bir seferde bir saatten daha fazla oturmamaya çalışın. Son olarak, makaleniz kabul edildiğinde iyi bir kutlama yapın. Kendinize akademik dergiler için yazı yazmanın sizin istediğiniz bir şey olduğunu ve yazınızın bir şekilde farklılık yaratacağını hatırlatın.

Çeviren
Hayal Şahin

Kaynak: www.theguardian.com/2013/sep/06.

Related Posts

Müzisyen Niko Necdet’e komşu dehşeti! Önce pompalı tüfekle ateş açtı sonra baltayla evine saldırdı

İzmir’in Foça ilçesinde yaşanan komşu kavgasında Arif Serdar K., müzisyen Niko Necdet Keresteci’ye pompalı tüfekle ateş açtıktan sonra balta ile evine saldırdı. Olaylar güvenlik kamerasına da yansıdı….

Sen Türkülerini Söyle kazanan isim belli oldu!

Sen Türkülerini Söyle yarışması 10. bölümüyle süper final yaptı. TRT 1 ekranlarında izleyici ile buluşan şarkı yarışmasında büyük finalin ardından kazanan isim netleşti. Peki, Sen Türkülerini Söyle…

Amerika Açık tek kadınlarda şampiyon Coco Gauff

Tenis sezonunun son Grand Slam turnuvası olan Amerika Açık tek kadınlar finalinde ABD’li Coco Gauff, Belaruslu Aryna Sabalenka’yı 2-1 yenerek şampiyon oldu. 2023 Amerika Açık tek kadınlar…

Kardeşlerim Doruk öldü mü? Kardeşlerim dizisinden Onur Seyit Yaran ayrıldı mı?

Kardeşlerim Dizisi 4. Sezonunda Doruk’un Sonu ve Onur Seyit Yaran’ın Ayrılışı Kardeşlerim dizisi, 9 Eylül tarihinde 4. sezonuyla ekranlara geri döndü. Yeni sezonun başlamasıyla birlikte, Doruk karakterinin…

Sevilla, Fenerbahçe maçına hazır

UEFA Avrupa Ligi Son 16 Turu ilk maçında Fenerbahçe’yi konuk edecek Sevilla, hazırlıklarını tamamladı. Teknik direktör Jorge Sampaoli yönetiminde tesislerdeki idmanın ilk 15 dakikası basın mensuplarına açık…

Akşener’in masayı dağıtmasının ardından Kaftancıoğlu’ndan, “Umutsuz olmayın” paylaşımı: Gidecekler

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, 6’lı Masa’da 5 liderin Kılıçdaroğlu’nun adaylığını desteklediğini, buna karşı çıktıklarını söylemesinin ardından CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’ndan dikkat çeken bir…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir