Başbakanlık’a bağlı Kamu Görevlileri Etik Kurulu, kamu yönetiminden medyaya, çalışma hayatından tıp dünyasına kadar birçok alandaki “etik” tartışmasını düzenleyeceği kongrede masaya yatıracak.
Başbakanlık’a bağlı Kamu Görevlileri Etik Kurulu, kamu yönetiminden medyaya, çalışma hayatından tıp dünyasına kadar birçok alandaki “etik” tartışmasını düzenleyeceği kongrede masaya yatıracak.
Ekim ayındaki kongrede “cinsel etik” ve “feminist etik” konuları da tartışılacak. Başbakanlık’a bağlı Kamu Görevlileri Etik Kurulu, 18-20 Ekim 2006 tarihleri arasında “2. Ulusal Uygulamalı Etik Kongresi” düzenleyecek. Kongrede, kamu yönetiminde etikten medya etiğine, iş etiğinden çevre etiğine kadar birçok konu masaya yatırılacak.
ODTÜ Felsefe Bölümü’yle ortaklaşa düzenlenecek kongrenin gündemine “cinsel etik” ve “feminist etik” konuları da dahil edildi. Başbakanlık Etik Kurulu kongre ilanında, gelişmiş ülkelerde artık kurumsallaşmış olan uygulamalı etik yaklaşımının Türkiye’de henüz tam olarak tanınmadığını ve kültürün bir parçası haline gelmediğini bildirdi. İlanda şu ifadelere yer verildi:
“Bir toplumun etik sorunlarına samimi bir çözüm arayışı, bu sorunların felsefi boyutlarının ele alınmasını gerektirir. Ülkemizde işyerlerinde, kamu yönetiminde, siyasette, hastanelerde, kısaca toplumsal yaşamımızın bütün alanlarında birçok etik sorun tanımlanmayı ve çözümlenmeyi beklemektedir. Etik ilke ve değerlerin toplumsal yaşamımızda daha belirgin kılınması ve benimsenmesi, bu ilke ve değerlerin tartışmaya açık bir ortamda irdelenmesi ve etik kuramın yöntemlerinin bu sorunlara uygulanması ile mümkün olacaktır. Kongre, etik sorunların çok geniş katılımlı bir tartışma ortamında gündeme getirilmesini ve ülkemizin etik kültürüne, değer bilgisi birikimine önemli bir katkıda bulunulmasını amaçlamaktadır.”
Başbakanlık Etik Kurulu kongre gündemini şöyle belirledi:
“- Kamu yönetiminde etik
– İş etiği (çalışma hayatında etik standartlar, işyeri hakları, işe alınma, işten çıkarılma, işyeri sağlığı, çocuk işçiliği, tüketici hakları, ihbarcılık, bilgi toplama, reklamcılık ve pazarlamada etik)
– Sivil toplum kuruluşları ve insan hakları, ifade özgürlüğü, kişisel özgürlük, demokratik toplum
– Tıp etiği ve biyoetik (halk sağlığı, ötenazi, AIDS, cinsel sağlık, alternatif tıp, genetik mühendislik ve biyoteknoloji)
– Çevre etiği
– Bilim ve teknoloji etiği (bilgisayar etiği, bilimsel araştırma etiği, nanoteknoloji)
– Medya etiği
– Uluslararası etik
– Feminist etik.”
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika