Teknoloji, yumuşak gövdeli robotların serin kalmasına yardımcı olabilecek gibi duruyor.
Muhtemelen en az bir on yıl daha olmayacak olsa da çoğumuzun robotların insanlardan ayırt edilemez hale geldiği günü görme şansı var. Robotların o zaman gelmeden önce geçmesi gerekecek aşamalar ise açık: insan benzeri zekâ, gerçekçi hareketler ve biraz daha az ürkütücü yüzler.
Araştırmacılar, yumuşak gövdeli robotların “terlemesine” ve böylece kendilerini serin tutmasına izin veren bir teknoloji yaratmak için birlikte çalıştı.
Robotik kolun parmaksı yapıları, çok sayıda sıcaklığa duyarlı mikro gözeneklere sahip. Ortam sıcaklığına bağlı olarak farklı tepkiler gösterebilen robotik kol, tıpkı insanlardaki gibi terleyebiliyor. İnsanlar için en temel durumlardan bir tanesi olan terleme, robotik ele fazlasıyla önemli bir yetenek kazandırmış oluyor. Terleme özelliğine sahip robotik kol, dakikada yaklaşık olarak 39.1 santigrat derece soğutma yapabiliyor.
Ortam sıcaklığı ya da robotun tuttuğu nesnenin sıcaklığı olması gerekenden yüksekse mikro gözenekler açılıyor ve etrafa su damlacıkları yayılıyor. Böylelikle robotik kolun sıcaklığı kısa bir süre içerisinde olması gereken seviyelere düşürülüyor. Tıpkı insan vücudunda olduğu gibi.
Tam araştırma oldukça teknik, eğer “fotopolimerizasyon”, “termoregülasyon” ve “gravimetrik şişme oranı” gibi kelimeler sizi korkutmuyorsa, tam metni buradan kendiniz de okuyabilirsiniz.
https://www.sophosakademi.org/wp-content/uploads/2020/02/terleyenel.mp4
Çeviren: Elif Akçay
Kaynak: techspot.com/news