Duygu Can – Türkiye Bakkallar ve Bayiler Federasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye’de 8 yıl önce federasyona kayıtlı 685 bin bakkalın sayısının, bugün 275 binlere kadar düştüğünü söyledi ve bakkallara sahip çıkılmasını istedi.
Duygu Can – Türkiye Bakkallar ve Bayiler Federasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye’de 8 yıl önce federasyona kayıtlı 685 bin bakkalın sayısının, bugün 275 binlere kadar düştüğünü söyledi ve bakkallara sahip çıkılmasını istedi.
Türkiye Bakkallar ve Bayiler Federasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de bakkallığın önemli bir meslek olduğunu, bakkalların sadece mahallenin ihtiyaçlarını karşılamadığını, aynı zamanda sosyal açıdan da çok önemli bir işlevi yerine getirdiğini söyledi.
Bakkal ve bayi esnafının, ahilik kültürünü yaşatan son halkalardan biri olduğunu belirten Palandöken, şöyle konuştu:
”Bizler, müşteri incinmesin diye adını bile sormadan veresiye veririz. Veresiye defterine, ‘yukardaki teyze’, ‘aşağıdaki şişman amcanın oğlu’, ‘öğretmen hanımın kızı’ diye not düşeriz. Bizimki ahi düzen. Zaten, esnaf ve sanatkarlık bir felsefedir. Bu nedenle sosyal yapının temel direğiyiz. Sokakta iki kişi kavga etse, birini dükkana çeker kavgayı ayırırız. Çünkü biz sokağın güvenliğiyiz. Özetle, esnaf ve sanatkarlar düzenin teminatıdır. Bakın kapkaç niye çoğaldı, mahallenin güvenliği niye yok oldu? Esnaf ve sanatkar sayısının azalmasıyla bunlar eşdeğerdir. Çünkü herkes ‘bakkal amcaları’ tanır. Bunun için mahalli esnafı her zaman gerekli.”
-”MÜŞTERİLERİMİZİN AĞIZ TATLARINI BİLİRİZ”-
Palandöken, bakkalların, bulundukları bölgede aileden biri olarak faaliyet gösterdiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:
”Bizler, müşterilerinin ağız tatlarını biliriz. Müşterilerimizin neyi yemekten hoşlandıklarını ya da hoşlanmadıklarını, içtikleri sütün markasını bile biliriz. Öte yandan bakkal amcalar, kız alıp verilirken sorulan, itimat edilen, evinizin anahtarını verdiğiniz insanlardır. Hipermarket ve zincir mağazalarda böyle bir kültürü bulmak mümkün değil. Sizleri tanımazlar, sadece kar amaçlıdırlar, rantiye grubudurlar. Poşeti bile size gerektiğinde parayla satarlar. Bakkal ve bayi esnafı, veresiye defterleri ile toplumdaki sosyal patlamaları en aza indirme gayreti içindedir. Mahalle halkının sevilen sayılan bakkal amcaları, sokak aralarının ışığı olan esnafımız, kredi kartı mağdurları yaratan değil, sosyal patlamaları önleyen bir toplumsal kesimdir.”
-”KAHRAMAN BAKKAL, HİPER MARKETLERE YENİLMESİN”-
Camcı, ayakkabı tamircisi, fırıncı, kasap, manav gibi mahalle esnafının hızla yok olduğunu dile getirn Palandöken, 8 yıl önce federasyona kayıtlı 685 bin bakkalın bulunduğunu, bu sayının bugün (yaklaşık yüzde 60 azalarak) 275 binlere kadar gerilediğini söyledi.
Palandöken, süper ya da gros marketlerin, özellikle büyük kentlerde piyasa hakimiyetini eline aldığı ifade ederken, şunları söyledi:
”Her kapanan bakkal dükkanında 3 kişinin çalıştığını düşünün. Bakkal kapandığı takdirde 3 kişi işsiz, evdeki 5 nüfus da aç kalacak. Esnaf ve sanatkara sahip çıkılmadığı takdirde, yıllarca devlete katma değer sağlayan bu kesim de ülkemizdeki işsizler ordusuna eklenecek. Kahraman bakkal, hiper marketlere yenilmesin. Eğer bu mücadeleyi kaybedersek, haksız bir rekabet ortamı oluşacak. Bizim dükkanlarımızda ‘Müşteri velinimetimizdir’ yazısı bulunur. Dolayısıyla biz müşterilerimize güveniyoruz, onlar bize sahip çıkacaklar.”
Kaynak: AA / Güncel