Beyin ve zihin gücümüzün zamanla değişimi konusunda, psikoloji ve nörolojinin çizdiği genel resimden çok farklı bir resimle karşı karşıyayız.
Son yıllarda gerçekleştirilen bilimsel çalışmalarda, “sürekli değişen beyin” teorisini güçlendiren yeni bulgular elde edildi. Bunlara göre, zihinsel güçlerimizin hepsi, topluca zirveye ulaşmaz ve herhangi bir yaşta hatta 10 ya da 20 yılda azalmaya başlamaz. Aksine ilerleyen yaşlarda birkaç kere zirve yaparak yaşam boyu dalgalanır.
Ezber bozan verilere ulaşıldı
Bu kritik bulgular, 2015 yılında Laura Germine’nin yönettiği araştırmada elde edildi. Araştırma, ergenlik dönemlerinden 70’li yaşlara kadar uzanan 50.000’den fazla insan üzerinde yapıldı. Ezber bozan verilerden bazıları şöyle:
- Kelime becerisi, 60’lı 70’li yaşlara kadar gelişmeye devam ediyor.
- Beyinsel işlem hızı gibi zihinsel yetenekler, 18 yaş civarında zirveye çıkıyor.
- Kısa süreli hafıza, 35’li yaşlara kadar nihai biçimini almıyor.
- Görsel hafıza, 25 yaş civarında zirve yapıyor.
- Çalışma sürecinde ortaya çıkan en ilginç gözlem, “başkalarını okuma yeteneği” üzerine. Örneğin masanızda oturan bir kişinin o anda yaşadığı duyguları okuma yeteneği, 40’lı yaşlara kadar tam olarak şekillenmiyor. 60’lı yaşlara yaklaştığımızda ise iyice olgunlaşıyor.
Çalışmanın yazarlarından Laura Germine, beynin yetişkinlik yılları ve orta yaşlarda dinamik bir şekilde değişmeye devam ettiğini belirtiyor ve ekliyor:
“Ömrümüz boyunca psikoloji ve nörolojinin çizdiği genel resimden çok farklı bir resimle karşı karşıyayız.”
Özetle
Kısaca söylemek gerekirse beyin gücünüz de tıpkı yaşınız gibi değişir.
David DiSalvo Çeviren Dilan Eser Kaynak: Forbes Sitesi/Dec 31, 2015.