Dijital detoks, dijital cihazlardan belirli süre için uzak kalmayı ifade ediyor. Uyandığınızda yaptığınız ilk şey ne? Haberleri okumak mı? E-postalarınızı kontrol etmek mi? Sosyal medyadaki güncellemeleri görmek mi?
Mert Küçükvardar
İster inanın ister inanmayın, şu anda dünyayı nasıl gördüğünüz büyük ölçüde sosyal medyayı nasıl gördüğünüzle bağlı. Tüm bu dijital dünya ışıltısı zihinleri dolduruyor ve gerçekliğin halini alıyor. Dolayısıyla sosyal medya ve teknolojilerin yaşadığınız hayatı dikte etmesine izin vermeyin!
Dijital dünyadan uzaklaşmanın ilk adımı fişi çekmek olabilir.
Dijital detoks nedir?
Şimdi, telefonunuzun odada olmadığını hayal edin. Eğer bu sizi amaçsız veya rahatsız hissettirirse dijital detoks zamanınız gelmiş olabilir. Göstergeler, dijital detoks olgusunun yükselişte olduğunu ve gelecekte turizm endüstrisinin önemli bir parçası olabileceğini işaret ediyor.
Peki, bu konuda araştırmalar ne düzeyde?
Araştırmacılar, dijital detoks olgusunun oldukça popüler hale geldiğini ve özellikle tatil organizasyonlarının bunu tetiklediğini iddia ediyorlar.
Avustralya James Cook Üniversitesinden Prof. Dr. Philip Pearce ve öğrencisi Li Jing, İnternet ve mobil sinyallerin olmadığı ya da bir başka ifadeyle dijital teknoloji kullanımının kontrol edildiği bir sektörün nereye doğru gittiğini araştırdılar. Profesör Pearce, dijital detoks tesislerinin Birleşik Krallık ve Kuzey Amerika’da popüler lüks tatil seçenekleri haline geldiğini ve bahsi geçen bu tatillerin birçok izole adayı potansiyel yeni tatil noktaları haline getirdiğini vurguluyor. Pearce’ye göre insanlar sadece fiziksel ev ortamından uzak kalmak istemiyorlar, aynı zamanda sürekli bağlantıda kaldıkları rutin dijital dünyadan da uzak durmayı amaçlıyor. Dolayısıyla burada bir tür “kaçış endüstrisi” söz konusu.
Dijitalden kaçış endüstrisi çok yaygın mı?
Araştırmacılar geçtiğimiz 10 yıldaki medya referanslarını incelediler. Dijital detoks konusunda en ciddi referans 2009 yılındaki bir makaleye dayanmaktadır. İlerleyen yıllarda dijital dünyadan uzaklaşmaya yönelik girişimler özellikle 2011 yılında ciddi bir artış göstermiş. Pearce’e göre 2016 ve 2017 yıllarında dijital kaçış sunan tatil seçeneklerinde devrimsel değişiklikler görülmeye başlanmış. Ancak yine de geleneksel tatil seçenekleriyle kıyaslandığında bunun küçük bir pazar olduğunu düşünüyor.
Dijital kaçış hizmetleri, geçici uzaklaşma sunuyorlar. Bununla birlikte tatil seçenekleri kapsamında alternatif faaliyetler, çocuklu bir aile veya bir grup iş arkadaşı gibi belirli kesimler için özel programları içerecek şekilde genişliyor.
Kısacası dijital detoks ile her türlü dijital dikkat dağıtıcılarını bir kenara bırakabilir ve daha önemli olana odaklanmak yolunda kendinizi dijital dünyadan kurtarabilirsiniz.
Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/07/18