Çocukken amca veya teyzelerin sizi öpmek için giriştikleri sinir bozucu hareketleri hatırlıyor musunuz? Salyayı önlemek için muhtemelen başınızı yana kaydırıyordunuz. Biliyor musunuz, köpeğiniz de kibarca aynı şeyi yapıyor. Bu yüzden köpeğinize sevginizi göstermenin diğer yollarını denemelisiniz. Çünkü uzmanlar birçok farklı yol keşfettiler.
Fotoğraf: Daria Shevtsova
İnsanların köpeklerini sevdiklerini inkar etmek mümkün değil. Onlara küçük kazaklar örüyor, gurme ikramlarla besliyoruz, ıslak burunlarını öpüyoruz ve hatta köpük banyolarımıza alıyoruz. Fakat can dostunuzu kucaklarken salgıladığınız ve siz kendinizi iyi hissettiren oksitosin hormonu, köpeğinize kendini kötü hissettiriyor.
Üzgünüm ama köpeğiniz sarılmaktan nefret ediyor!
Tabi ya! İnternetin size kalbinize saplanan bir hançer gibi hissettirmiş olmasını anlıyorum. Köpeğiniz dokunuşunuzu sevmiyor değil. Sadece belli tarzlarda sevmeniz onu daha mutlu edebilir. British Columbia Üniversitesi’nden köpek davranış uzmanı Dr. Stanley Coren’e göre bunun nedeni evrimsel. Dr. Coren, köpek ve ceylan gibi hayvanlar güne cursorial çalışacak şekilde uyarlanırlar. Diğer cursorial hayvanlar atlar, kurtlar, kangurular, devekuşları ve hatta bazı örümcek türlerini içerir.
Cursorial hayvanların ilk savunma hattı saldırmak değil koşmaktır. Böylece, köpeğinizi sınırlı bir kucaklamaya sardığınızda, bu evrimsel mekanizma baskılanır. Buna köpeğiniz, adrenal bezlerin saldığı stres hormonu olan kortizol seviyelerini artırarak tepki verir. Ne yazık ki birçok köpek saldırısı gerçekleşir ve bunun nedeni çoğu zaman köpeğe bir kaçış yolu bırakmayan köşeye sıkışmış halidir.
Ne düşündüğünüzü anlıyorum!
– “Köpeğim sarılmalarımı seviyor!” Haklı olabilirsin. Ama bana bir iyilik yap … Git köpeğine sarıl ve sonra bir arkadaşın o sevecen sevgi anını yakalamak için bir resim çekmesini sağla. Dr. Renen’ini ve meslektaşlarını yaptığı çalışmadaı köpeklerin sarılmaya nasıl tepki verdiklerini analiz ettiler. Yavru köpeğinizi sarılırken aşağıdaki üzüntü belirtilerini bulabilirsiniz.
Dudak yalama harketi
Fotoğraf Andrea Piacquadio
Cebinizde pastırma yoksa, köpekler genellikle stres belirtisi olarak dudaklarını yalar. Diğer stres sinyalleri ise esneme ve bir pençelerini yükseltmektir. Köpek eğitmenleri bu eylemlere “sakinleştirici sinyaller” diyor. Tufts Üniversitesi’nden yapılan çalışmada, araştırmacılar bir köpek dudaklarını yaladığında veya esnediğinde daha fazla tükürük kortizolü serbest bıraktıklarını keşfetti.
Kafa dönüşü hareketi
Fotoğraf Gustavo Fring
Çocukken amca veya teyzelerin sizi öpmek için sinir bozucu harekete geçişlerini hatırlıyor musunuz? Salyayı önlemek için muhtemelen başınızı yana kaydırdınız. Köpeğiniz de kibarca aynı şeyi yapıyor. Çoğu köpek, selamlaşmayı kolaylaştırmak için kafalarını diğer köpeklerden de çevirir. Köpeklere göre, doğrudan bakışlar çekişmeli ve yoğundur. Köpeğinizin başını çevirmesi onun bir tepkisi olabilir. En azından önceden başını okşayabilirsiniz.
Fotoğraf Helena Lopes
Kulak dikme hareketi
Çoğu köpek eğitmeni, dikkat seviyelerini belirlemek için köpeğin kulaklarını izler. Kulakları öne doğru eğilmişse bu dinleyen bir köpeğin işaretidir. Bunu değerlendirmek daha zor çünkü köpekler üzgün, korkulu veya gergin olduklarında kulaklarını indiriyor. Genellikle kulaklar ne kadar geriye çekilirse, köpek o kadar stresli ve korkulu olur. Bir dahaki sefere köpeğinizin kulaklarını izleyin. Muhtemelen kulaklarının daha düşük olduğunu fark edeceksiniz. Köpeğinizin devrilmiş kulakları kaş çatmasına benzer.Coren’in araştırmasına göre, köpeklerin% 81.6’sı kucaklanırken en az bir sıkıntı işareti gösterdiğini tespit etmiş.
Yukarıdaki fotoğraflarda, modellerin köpeğin sahibi olmadığını varsayıyorum. Parlak ışıklar yüzünüzde yanıp sönerken rastgele bir yabancı sizi kucaklamak ister misiniz? Köpekler mutsuzluğu bizim yaptığımız gibi sözsüz iletişim ipuçları verirler. Bir köpek sahibinin kucaklarında ısınabilir ancak bir yabancı onları kucakladığında buz gibi olabilir.
Açık olmak gerekirse, köpeğinize sevgi göstermeyi bırakmanızı önermiyorum. Sadece ölüm tutuşunu hafifletmek isteyebilirsiniz. Köpekler dokunmayı severler ancak gerekirse kaçmalarını sağlayan bir dokunmayı da tercih ederler. Bu nedenle iyi niyetli bir yabancı köpeğinize sarılmaya çalışırsa stres belirtileri arayın ve sonra müdahale edin. Birçok insan gibi, köpeğinizin bir hugger (kucaksever) olmadığını açıklamak zorunda kalabilirsiniz.