Bilim insanları, medya ve iletişim teorisyeni McLuhan’ın “Medium is message//Araç, mesajdır” iddiasının doğru olduğuna dair yeni bir kanıta ulaştıklarını açıkladılar.
MIT Media Lab’ta yönetici olan Cesar Hidalgo, iletişim bilimlerine damgasını vuran filozof Marshall McLuhan’ın haklı olup olmadığını bilmek istedi. Hidalgo ve ekip arkadaşları, McLuhan’ın ünlü sözü “araç mesajdır” önermesini kanıtlamak için veri setlerini hazırladı.
Bu bağlamda yayımladıkları “Araç Mesajı Nasıl Biçimlendirir: Matbaa ve Sanat ve Bilimin Yükselişi” isimli makalede “matbaadan sosyal medyaya, fikirlerin yayılma ve kaydedilme şeklini değiştirerek tarihsel hafızamızın etkilenebileceğini” gösterdiler. Çalışmanın ardından ise Hidalgo, “McLuhan’a tamamen katılıyoruz” açıklamasını yaptı.
Hidalgo ayrıca “Onun söylediği şey mesajların alakasız olduğu değildi ancak bu mesajların iletildiği araç daha anlamlıydı” dedi. Örnek olarak ise Eski ABD Başkanları Nixon ve JFK’nin tartışmasından bahsetti.
“İki başkanın tartışmasını televizyondan izleyen kişiler kazananın ‘iyi görünümlü’ JFK olduğunu düşündü fakat tartışmayı radyodan dinleyen birisi ise konuşmalara odaklanarak Nixon’un kazanacağına inandı. İkisinde de aynı içerik var fakat insanların düşünceleri ya da izlenimleri kullanılan araca bağlı olarak farklılık gösterdi. Biz her iletişim teknolojisinin etkileşim biçimimizi değiştirdiğini gördük” dedi.
Hidalgo ve meslektaşları, sözlü kültürden matbaaya ve televizyona kadar medyanın toplumu nasıl dönüştürdüğünü göstermek için çalışmalarının özetini yansıtan aşağıdaki kısa videoyu derledi. Sözlü çağda, siyasi ve dini liderler kasabanın en konuşulan isimleriydi. Matbaanın gelişmesi sanatçılara ve bilim insanlarına yol açarken, Televizyon da eğlence ve spor kahramanlarının yükselişine sahne oldu. Nedensellik mi yoksa korelasyon mu? Öğrenmek için MIT grubunun çalışmalarını inceleyin.
Video şurada
Çeviri: Sedat Erol
Kaynak: http://nautil.us/ Kevin Berger, 21 Feb. 2019.