Problemli İnternet Kullanımı ve Ruh Sağlığı Sorunları

Günlük aktivitelere ayrılan süre şirket ve ofislerdeki iş dağılım ve yönetimini etkilemektedir. Kuruluşların işleyiş sistemi gibi süreçler de internette geçirilen zamanı etkilemektedir. Bilinç, cinsiyet, yaş, beklenti ve aidiyet gibi etmenlerin etkisiyle bazı insanlar interneti daha makul sebepler için kullanırken maalesef bazı insanlar internet sitelerinde zaman ve sorumluluk duygusunu kaybederek kaybolmaktadırlar. Gerçeklik duygusunun hayal ve sanal arasında kaybolmasından dolayı internet kullanıcıları  mantık ve  muhakeme yeteneklerini kaybetmektedirler. Kullanıcılar internet tarafından sunulan bilgilerin hangilerinin doğru hangilerinin yanlış olduğunu ayırt edebilme yeteneklerini kaybetmektedirler.

Yapılan araştırmalara göre kadınlar interneti daha çok genel bilgi araştırmaları için kullanırken erkekler interneti daha çok sanal oyun oynamak, şiddet içerikli film izlemek için kullanmaktadırlar. Gece geç saatlere kadar oyun oynamak, kullanıcıların uyku düzenlerini bozmaktadır. Bağımlı kullanıcılar internette daha uzun süreler harcadıkları için fiziksel ve psikolojik sorunlar yaşayabilmektedirler.

Nisan 2021 verilerine göre, Dünya üzerinde 4 milyar 720 milyon internet kullanıcısı bulunmaktadır. Özellikle Çin, Hindistan, Güney Kore gibi ülkelerde internet kullanım süresi yükselmektedir. 2010 yılında problemli internet modelini belirlemeye odaklanmak amacıyla Hindistan’da yapılan bir araştırmada internet sorunları ve ruh sağlığı arasındaki ilişki araştırılmış ve 268 konu açıklığa kavuşturulmak istenmiştir. Araştırmaya 17-25 yaş aralığında 203 kadın ve 63 erkek katılmıştır. Araştırma için Bangalore ve Karnataka şehirlerindeki kolejlerden onay alınarak deneklere internet bağımlılığı testi ve temel veri sayfaları verilmiştir. İnternet bağımlılığı testinde 20 maddelik bir ankete verilen cevaplar toplanmıştır. 5 puanlık Likert ölçeğine göre yapılan bir araştırmada deneklerin %24,6’sı internet kullanımı nedeniyle sık sık sorun yaşadığını bildirmişlerdir.

Bu anket ve buna benzer anket sonuçları göstermektedir ki internet kullanıcılarının önemli bir kısmı dijital okur yazar değildir. Bu konuda oto kontrol sistemlerini geliştirmeye ihtiyaçları vardır.

 

Hazırlayan: Halil İbrahim İşbilici

Related Posts

Müzisyen Niko Necdet’e komşu dehşeti! Önce pompalı tüfekle ateş açtı sonra baltayla evine saldırdı

İzmir’in Foça ilçesinde yaşanan komşu kavgasında Arif Serdar K., müzisyen Niko Necdet Keresteci’ye pompalı tüfekle ateş açtıktan sonra balta ile evine saldırdı. Olaylar güvenlik kamerasına da yansıdı….

Sen Türkülerini Söyle kazanan isim belli oldu!

Sen Türkülerini Söyle yarışması 10. bölümüyle süper final yaptı. TRT 1 ekranlarında izleyici ile buluşan şarkı yarışmasında büyük finalin ardından kazanan isim netleşti. Peki, Sen Türkülerini Söyle…

Amerika Açık tek kadınlarda şampiyon Coco Gauff

Tenis sezonunun son Grand Slam turnuvası olan Amerika Açık tek kadınlar finalinde ABD’li Coco Gauff, Belaruslu Aryna Sabalenka’yı 2-1 yenerek şampiyon oldu. 2023 Amerika Açık tek kadınlar…

Kardeşlerim Doruk öldü mü? Kardeşlerim dizisinden Onur Seyit Yaran ayrıldı mı?

Kardeşlerim Dizisi 4. Sezonunda Doruk’un Sonu ve Onur Seyit Yaran’ın Ayrılışı Kardeşlerim dizisi, 9 Eylül tarihinde 4. sezonuyla ekranlara geri döndü. Yeni sezonun başlamasıyla birlikte, Doruk karakterinin…

Sevilla, Fenerbahçe maçına hazır

UEFA Avrupa Ligi Son 16 Turu ilk maçında Fenerbahçe’yi konuk edecek Sevilla, hazırlıklarını tamamladı. Teknik direktör Jorge Sampaoli yönetiminde tesislerdeki idmanın ilk 15 dakikası basın mensuplarına açık…

Akşener’in masayı dağıtmasının ardından Kaftancıoğlu’ndan, “Umutsuz olmayın” paylaşımı: Gidecekler

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, 6’lı Masa’da 5 liderin Kılıçdaroğlu’nun adaylığını desteklediğini, buna karşı çıktıklarını söylemesinin ardından CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’ndan dikkat çeken bir…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir