Son ağaç kesildiğinde, son balık yakalandığında, son nehir de kirlendiğinde ancak o zaman paranın kazanamayacağının farkına varacağız.
John Holcroft ve Steve Cutts ‘ın çizimleriyle teknoloji etkisini kolayca ve şaşkınlık yaratan bir açıdan görebilirsiniz.
Met Daan
Doğa bilimlerindeki ilerlemenin bir sonucu olarak ortaya çıkan teknoloji, sosyal bilimler tarafından sürekli açıklanmaya çalışılmıştır. Bugün de durum farklı değildir. Yeni teknolojilerin getirdiği bağımlılık ve yabancılaşma, gücel araştırmanların popüler yönünü oluşturmaktadır. Bununla birlikte portre sanatı, insanın durumunu, karmaşıklıklarını, mümkün olan en doğru ve en içsel biçimde tasvir eden bir sanattır. John Holcroft ve Steve Cutts, teknoloji tarafından getirilen yönelim ve yabancılaşmayla ilgili çarpıcı resimler sunan iki İngiliz sanatçıdır.
John Holcroft, İngiltere merkezli Financial Times, BBC, Reader’s Digest, Economist ve New York Times gibi son 20 yılda dünyanın en büyük isimleriyle çalıştı. Simpsons dizisinin belirli bölümleri ve Moby için bir müzik videosu oluşturmuş olan Steve Cutts ise Londra merkezli olarak çalışmalarını sürdürmüştür. Cutts, yaptığı çalışmalarda, çağdaş aşırılıklarla alay etmek üzerine yoğunlaşmış, 1930 ve 1940’lı yılların animasyonlarından modern çizgi romanlara kadar çeşitli çalışmalarda rol almıştır.
İnternet yorumlarının laneti
Steve Cutts’in bu illüstrasyonu, internetin gazabının ne kadar korkutucu olduğunu tasvir ediyor: Bir kişi umutsuzca bir çıkıntının üstünde duruyor, çevrimiçi geri bildirimden birinin korktuğu bir metafor gibi birey canavar çukuruna düşmekten korkuyor.
2. Edebiyatın sonu
John Holcroft, tabut şeklinde bir kitap oluşturarak edebiyatın sonunu tasvir ediyor. Bu resimdeki dahi dokunuş, tabutu kapatan sosyal medya çivileridir.
3. iSpider
Bunda yazı, bilgi mevcut değil. Ancak “Alien” filminde yer alan uzaylı figürlerini andırıyor. Ona gönderme yapıyor olabilir.
4.Kayıp giden yaşam
John Holcroft’tan bir başka görsel daha… Burada mevcut dünya durumunun mükemmel bir gösterimi mevcuttur. Holcroft, iklim değişikliği, kirlilik ve kaynakların tükenmesi gibi konulara değinmektedir. Modern toplumda, endişe haline gelen doğanın tahribi, doğanın parmaklarımızın çatlaklarından geçip gitmesine göndermede bulunan bir çalışma.
5. Pokemon GO ile uçurumun içine doğru yolculuk
6. Bu bir sıradan elma mı yoksa Apple mı?
7.Fare yarışı
8.Jetonlu adam
9.Uslu bir köpek için kemikler
10.Gökyüzüne doğru mu? Yoksa pembe kurdele ile aşağıya mı?
11. Potansiyel yaşam çeşitliliği üzerine
12- Cesur yeni bir dünya
13-Modern ebeveynlik ve eğitim
14- Çevrimdışında hayat yok mu?
15- Modern yaşam konsantresi
16- Kazanma, tüketme ve ölüm
17- Barkod mu yoksa hapishane üniforması mı?
18- Güncel yaşam üzerine
19- İnternet her yerde
20- Hepsi bir arada: Yöndeşme
21- Gerçek mi yoksa sanal bir havuz mu?
22- Modern zamanın zombileri
23- Son ayakta kalan
Cutts, “Son ağaç kesildiğinde, son balık yakalandığında, son nehir kirlendiğinde ancak o zaman paranın yenmeyeceğinin farkına varacağız” sözleriyle ünlü çarpıcı illüstrasyon sunumu yapar.
Çeviri: Mert Küçükvardar
Kaynak: http://www.metdaan.com/illustrations-society-technology/16.11.2017