Tüsiad, Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu’nun, Hukuk Devleti İlkesinin Yerleşmesine Ve Birey Haklarının Korunmasına Katkıda Bulunacak Bir Adım Olduğunu Açıkladı.
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu’nun, hukuk devleti ilkesinin yerleşmesine ve birey haklarının korunmasına katkıda bulunacak bir adım olduğunu açıkladı.
TÜSİAD’dan, Kamu Denetçiliği (Ombudsman) Kurumu kurulmasını öngören yasayla ilgili olarak yapılan açıklamada, TÜSİAD’ın 1997 yılında yayımladığı “Ombudsman Kurumu İncelemesi” başlıklı raporunda, birçok ülkede örneği bulunan ombudsmanlıkla ilgili olarak Türkiye’de bir tasarım sürecinin başlatılması gerektiğinin vurgulandığı hatırlatıldı. Açıklamada, Avrupa Komisyonu’nun 2005 Türkiye İlerleme Raporu’nda da kamu idaresinin etkinliğinin artırılması ve suistimalin ortaya çıkarılmasında etkili bir kurum olacağı gerekçesiyle Kamu Denetçiliği Kurumu oluşturulmasının altı çizildiği belirtildi.
Temel felsefesi, halkın avukatlığını yapmak, hatalı bürokratik uygulamalara karşı vatandaşın haklarını koruyup, gerekli iyileştirmelerin yapılmasını ve iyi örneklerin yayılmasını sağlamak olan Kamu Denetçiliği Kurumu’nun böylelikle toplam kalite kurumu olarak görev alması gerektiği kaydedildi. Açıklamada, kamu denetçilerinin, seçim süreci de dahil olmak üzere, her türlü yıpratıcı etkiden uzak tutulması, kurumun adil, insan haklarına saygılı, hukuka ve hakkaniyete uygun çalışmasının garantisi olacağı ifade edildi.
Açıklamada, ombudsmanın, yaptırım gücü ve yetkisi olmayan, ancak kamu kurumları ve kamuoyu nezdinde saygınlığı bulunan, tavsiyeleri tüm kamu kurumları tarafından dikkate alınan, “moral yaptırım gücü”ne sahip bir kurum olarak algılanması gerektiğine işaret edildi. Bunun için de ombudsmanın ne olduğunun ülkedeki tüm kurumlar ve kişiler tarafından doğru anlaşılmasının sağlanması, kurumun kuruluş aşamasının, yaygın bir bilgilendirme süreciyle birlikte planlanmasının hedeflenmesi gerektiği de vurgulandı.
Kaynak: ANKA / Ekonomi