Yaşamın Yapı Taşları Yıldızlararası Bulutlarda Oluşmuş Olabilir


Yapılan bir deney, temel yaşam birimlerinden birinin (nükleobazlar), yıldızlar arasına serpiştirilmiş dev gaz bulutlarından kaynaklanmış olabileceğini göstermektedir.

DNA’nın temel yapı taşları – nükleobazlar olarak adlandırılan bileşikler – ilk kez yıldızlar arasında dağılmış bulunan gaz bulutlarını taklit eden, simüle edilmiş bir ortamda tespit edilmiştir. Nature Communications dergisinde yayınlanan bulgular, dünyadaki yaşamın kökenlerini anlamamızı kolaylaştırıyor. Hokkaido Üniversitesi, Sıcaklık Bilimi Enstitüsü’nden Yasuhiro Oba, “Bu sonuç, güneş sisteminin oluşumu sırasında hangi organik bileşiklerin, yeryüzündeki yaşamın doğuşuna nasıl katkıda bulunduğunu ortaya çıkarıyor, örneğin bu insanlık için temel soruları çözmenin anahtarı olabilir” dedi.

Bilim insanları kuyruklu yıldızlarda, asteroitlerde ve yıldızlararası moleküler bulutlarında yaşamın başlangıcı için gerekli olan temel organik moleküllerin bazılarını tespit etmişlerdir. Bunlar kısaca yıldızlar arasında dağılmış dev gaz bulutlarıdır. Bu moleküllerin Dünya’ya dört milyar yıl önce göktaşı çarpmasıyla ulaşmış olabileceği düşünülmekte ve bu da canlanmaya neden olan kimyasal kokteyl için temel bileşenleri sağlamaktadır. Bu moleküllerin nasıl oluştuğunu öğrenmek, yaşamın kökenlerini anlamak için hayati öneme sahiptir.

DNA ve RNA’nın temel yapısal ünitesine nükleotit denir ve bir nükleobaz, bir şeker ve bir fosfat grubundan oluşur. Yıldızlararası moleküler bulutlarda beklenen koşulları taklit eden önceki çalışmalar şeker ve fosfat varlığını saptamıştır ancak nükleobaz bulunmamıştır. Son dönemlerde ise Hokkaido Üniversitesi, Kyushu Üniversitesi ve Japonya Deniz-Dünya Bilim ve Teknoloji Ajansı (JAMSTEC) ‘deki meslektaşlar, benzetilmiş bir yıldızlararası bulut ortamında temel nükleobazları tespit etmek için gelişmiş analitik yöntemleri kullanmaya başladılar. Ekip deneylerini ultra yüksek vakumlu reaksiyon odasında yaptı. Gaz halinde bir su, karbon monoksit, amonyak ve metanol karışımı, -263 ° C’lik bir sıcaklıkta kozmik-toz bir analog üzerine sürekli olarak verildi. Hazneye tutturulmuş iki döteryum deşarj lambası, kimyasal reaksiyonları başlatmak için vakumlu mor ötesi ışık verdi. İşlem, odanın içindeki toz analogu üzerinde buzlu bir film oluşmasına neden oldu. Ekip, alt-tabaka üzerinde oluşan ürünü analiz etmek için oda sıcaklığına getirdikten sonra yüksek çözünürlüklü bir kütle spektrometresi ve yüksek performanslı bir sıvı kromatografı kullandı. Bu teknolojik araçlardaki son gelişmeler, nükleobaz sitozin, urasil, timin, adenin, ksantin ve hipoksantinin varlığını tespit etmelerini sağladı. Aynı zamanda, aynı üründe proteinlerin yapı taşları olan amino asitleri ve birkaç çeşit dipeptit veya bir amino asit dimerini de saptadılar.

Ekip, yıldızlararası moleküler bulut ortamlarını simüle eden geçmiş deneylerin nükleobazlar ürettiğinden, ancak kullanılan analitik araçların yeterince hassas olmadığından şüpheleniyor. Yasuhiro Oba, “Bulgularımız, yeniden ürettiğimiz süreçler, yaşamın moleküler öncüllerinin oluşumuna yol açabileceğini gösteriyor” diyor. Kısacası sonuçlar; uzayda kimyasal evrimin erken aşamalarındaki anlayışımızı artırabilir.

Çeviri: Mert KÜÇÜKVARDAR

Kaynak: sciencedaily.com

Related Posts

Müzisyen Niko Necdet’e komşu dehşeti! Önce pompalı tüfekle ateş açtı sonra baltayla evine saldırdı

İzmir’in Foça ilçesinde yaşanan komşu kavgasında Arif Serdar K., müzisyen Niko Necdet Keresteci’ye pompalı tüfekle ateş açtıktan sonra balta ile evine saldırdı. Olaylar güvenlik kamerasına da yansıdı….

Sen Türkülerini Söyle kazanan isim belli oldu!

Sen Türkülerini Söyle yarışması 10. bölümüyle süper final yaptı. TRT 1 ekranlarında izleyici ile buluşan şarkı yarışmasında büyük finalin ardından kazanan isim netleşti. Peki, Sen Türkülerini Söyle…

Amerika Açık tek kadınlarda şampiyon Coco Gauff

Tenis sezonunun son Grand Slam turnuvası olan Amerika Açık tek kadınlar finalinde ABD’li Coco Gauff, Belaruslu Aryna Sabalenka’yı 2-1 yenerek şampiyon oldu. 2023 Amerika Açık tek kadınlar…

Kardeşlerim Doruk öldü mü? Kardeşlerim dizisinden Onur Seyit Yaran ayrıldı mı?

Kardeşlerim Dizisi 4. Sezonunda Doruk’un Sonu ve Onur Seyit Yaran’ın Ayrılışı Kardeşlerim dizisi, 9 Eylül tarihinde 4. sezonuyla ekranlara geri döndü. Yeni sezonun başlamasıyla birlikte, Doruk karakterinin…

Sevilla, Fenerbahçe maçına hazır

UEFA Avrupa Ligi Son 16 Turu ilk maçında Fenerbahçe’yi konuk edecek Sevilla, hazırlıklarını tamamladı. Teknik direktör Jorge Sampaoli yönetiminde tesislerdeki idmanın ilk 15 dakikası basın mensuplarına açık…

Akşener’in masayı dağıtmasının ardından Kaftancıoğlu’ndan, “Umutsuz olmayın” paylaşımı: Gidecekler

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, 6’lı Masa’da 5 liderin Kılıçdaroğlu’nun adaylığını desteklediğini, buna karşı çıktıklarını söylemesinin ardından CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’ndan dikkat çeken bir…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir